Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Babka piegusek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Prosta babka z ziarenkami maku upieczona z mąki krupczatki zamiast pszennej i posypana cukrem pudrem..

Babka   piegusek

Składniki:

Babka piegusek

 

  • Jajka – 4 szt
  • Cukier – 1 szkl
  • Mak suchy – 1 szkl
  • Mąka krupczatka –2 szkl
  • Proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
  • Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • Margaryna stopiona – 1 szklanka
  • Dodatkowo:
  • Cukier puder

Sposób przygotowania:

Babka piegusek
Jajka zmiksować z cukrem na pulchną masę, dodać mak, cukier waniliowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dokładnie ale szybko wymieszać ze stopioną letnią margaryną i wylać ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką formy babkowej.

Piec w 180stC przez ok. 50 minut. Upieczone ciasto lekko przestudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto babka