zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Babka cytrynowa z makiem i żurawiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Puszysta babka, wnętrze wilgotne, pełne maku, żurawiny i aromatu cytryny. Zachowuje świeżość i miękkość nawet przez parę dni.

Babka cytrynowa z makiem i żurawiną

Składniki:

Babka cytrynowa z makiem i żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa z makiem i żurawiną
Mak trzeba namoczyć we wrzącej wodzie, pozostawić na ok. 1h. Potem przecedzić przez sito. Jeśli nie mamy czasu - można mak krótko pogotować i dokładnie odcedzić, ja tak zrobiłam. Ucieramy masło z cukrem i cukrem z wanilią na puszysty krem. Do ubitej masy dodawać po jednym jajku. Po każdym jajku dokładnie masę zmiksować. Następnie dodać sól, skórkę cytrynową i sok. Zmiksować krótko. W następnej kolejności mak, żurawinę i śmietanę i dokładnie wymieszać już łopatką. Na koniec dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wymieszać, masa będzie gęsta i puszysta. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy babkowej z kominkiem o średnicy 23 cm. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg 170). Pieczemy ok 45-50 minut - do suchego patyczka. Upieczoną i wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem, u mnie polewa z białej czekolady z suszoną żurawiną i prażonymi migdałami.