renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Babka pomarańczowo-cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Orzeźwiająca nuta cytryny i pomarańczy w tym wypieku powoduje, że ze smakiem zjada się kilka porcji na raz.

Babka pomarańczowo-cytrynowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka pomarańczowo-cytrynowa

 

  • 250 gram mąki
  • 200 gram cukru pudru
  • 250 gram masła
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • 1-2 cytryn
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Babka pomarańczowo-cytrynowa

Etap 1

Babka pomarańczowo-cytrynowa
Wszystkie składniki przygotować na stole.

Przygotować wszystkie składniki: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wycisnąć sok z cytryn i otrzeć skórkę, oddzielić białka od żółtek.

Etap 2

Babka pomarańczowo-cytrynowa
Białka ubić na sztywna pianę, można dodać szczyptę soli.

Z białek ubić pianę na sztywno.

Etap 3

Babka pomarańczowo-cytrynowa
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puch.

Miękkie masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę.

Etap 4

Babka pomarańczowo-cytrynowa
Do masy maślanej dodać skórkę i sok z cytryny, z pomarańczy i resztę składników.

Następnie dodać sok i skórkę z cytryn, skórkę z pomarańczy, wymieszać, kolejno dodawać mąkę i na koniec pianę. Wszystko lekko wymieszać.

Etap 5

Babka pomarańczowo-cytrynowa
Po upieczeniu można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Przełożyć ciasto do formy i piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę.


Tagi:

ciasto babka