angelina_87

angelina_87

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Babka z ajerkoniakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Babka ucierana z Ajerkoniakiem

Babka z ajerkoniakiem

Składniki:

Babka z ajerkoniakiem

  • 5 jajek
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 13 dag maki ziemniaczanej
  • 13 dag maki pszennej
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • masło i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania:

Babka z ajerkoniakiem

nagrzać piekarnik do 175 stopni. Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodawać powoli olej i ucierać na najwyższych obrotach miksera, następnie powoli dodawać ajerkoniak. Obie mąki razem wymieszać dodać do nich proszek do pieczenia, następnie połączyć stopniowo z jajkami i cukrem (ciasto powinno być płynne). Formę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy, należy pamiętać o tym aby pozostawić miejsce w formie od góry inaczej babka wykipi.
Masy wychodzi całkiem sporo, dlatego na zdjęciu widoczna jest jedna babka duża i kilka małych. Nie posiadam tak dużej formy na babkę aby cała masa weszła do jednej formy. Małe babeczki przydatne są do koszyczka wielkanocnego :)