Babka z ajerkoniakiem

Wielkanoc, Babki « poprzedni | następny »
angelina_87 - Przepis na: Babka z ajerkoniakiem offline

Kuchcik
Przepisy: 2
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Babka z ajerkoniakiem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Babka ucierana z Ajerkoniakiem


trudność: łatwe
czas:

Babka z ajerkoniakiem - SKŁADNIKI:

  • 5 jajek
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 13 dag maki ziemniaczanej
  • 13 dag maki pszennej
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • masło i tarta bułka do formy

Babka z ajerkoniakiem - PRZYGOTOWANIE:

nagrzać piekarnik do 175 stopni. Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodawać powoli olej i ucierać na najwyższych obrotach miksera, następnie powoli dodawać ajerkoniak. Obie mąki razem wymieszać dodać do nich proszek do pieczenia, następnie połączyć stopniowo z jajkami i cukrem (ciasto powinno być płynne). Formę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy, należy pamiętać o tym aby pozostawić miejsce w formie od góry inaczej babka wykipi.
Masy wychodzi całkiem sporo, dlatego na zdjęciu widoczna jest jedna babka duża i kilka małych. Nie posiadam tak dużej formy na babkę aby cała masa weszła do jednej formy. Małe babeczki przydatne są do koszyczka wielkanocnego :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Babka z ajerkoniakiem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami Grzanki z jajkiem Ciasto z jabłkami i płatkami migdałów
Rosołek z pulpecikami Kotlety w migdałowej panierce Amerykańskie naleśniki z sosem czekoladowym
Zielone ciasto z galaretką Twarożek z wędzonym kurczakiem Placki cukiniowo-ziemniaczne
Zupa kurkowa z makaronem Skubaniec z jabłkami Sałatka ryżowa z serem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane