Babka z ajerkoniakiem

Wielkanoc, Babki « poprzedni | następny »
angelina_87 - Przepis na: Babka z ajerkoniakiem offline

Kuchcik
Przepisy: 2
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Babka z ajerkoniakiem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Babka ucierana z Ajerkoniakiem


trudność: łatwe
czas:

Babka z ajerkoniakiem - SKŁADNIKI:

  • 5 jajek
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 13 dag maki ziemniaczanej
  • 13 dag maki pszennej
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • masło i tarta bułka do formy

Babka z ajerkoniakiem - PRZYGOTOWANIE:

nagrzać piekarnik do 175 stopni. Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodawać powoli olej i ucierać na najwyższych obrotach miksera, następnie powoli dodawać ajerkoniak. Obie mąki razem wymieszać dodać do nich proszek do pieczenia, następnie połączyć stopniowo z jajkami i cukrem (ciasto powinno być płynne). Formę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy, należy pamiętać o tym aby pozostawić miejsce w formie od góry inaczej babka wykipi.
Masy wychodzi całkiem sporo, dlatego na zdjęciu widoczna jest jedna babka duża i kilka małych. Nie posiadam tak dużej formy na babkę aby cała masa weszła do jednej formy. Małe babeczki przydatne są do koszyczka wielkanocnego :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Babka z ajerkoniakiem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Naleśniki z piankami Marshmallow dla dzieci Chleb z pestkami dyni i słonecznikiem Sernik z kajmakiem i karmelkami
Pierogi z kiszoną kapustą Francuskie paszteciki z grzybami i serkiem Kurczak curry z makaronem
Kanie jak kotlety Pęczak ze szpinakiem Jajecznica z kurkami
Sałatka z chipsami Pierś z kurczaka w kurkach Miodowy kuch z suszonymi śliwkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane