joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Babka z daktylami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Babka to obowiązkowy wypiek na moim wielkanocnym stole. Zawsze inna. Ta z daktylami, oblana grubą warstwą czekolady jest idealna do świątecznej kawy.

Babka z daktylami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka z daktylami

 

  • 7 białek
  • szkl cukru
  • 2 łyżki c. waniliowego
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • szczypta kurkumy dla koloru
  • 2 szkl mąki
  • 4 łyżki wody
  • 3/4 szkl oleju
  • 100g suszonych daktyli
  • czekolada mleczna i biała do polania

Sposób przygotowania:

Babka z daktylami
Białka ubić na sztywną piane ze szcz. soli. pod koniec dodać cukier i ubijać do czasu aż będzie lśniąca. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kurkumą, wymieszać z białkami. Na koniec dolać wodę i olej, wymieszać. Daktyle pokroić i wymieszać z ciastem. Przelać do foremki na babkę i piec ok 30 minut w 170 st. do tzw suchego patyczka. Ostudzić. Czekolady rozpuścić osobno w kąpieli wodnej. polać mleczną a potem białą tworząc na babce wzorki. można je później poprawić jeszcze patyczkiem do szaszłyków. Odstawić do zastygnięcia.
Babka z daktylami
Białka ubić z cukrem na sztywną i lśniącą pianę
Babka z daktylami
suszone daktyle pokroić w drobne kawałeczki
Babka z daktylami
Posiekane daktyle wymieszać z ciastem na babkę
Babka z daktylami
Ciasto przelać do formy i piec do tzw suchego patyczka

Tagi:

czekolada