jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Babka z daktylami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

babka z daktylami lubiona przez dzieci i dorosłych

Babka z daktylami

Składniki:

Babka z daktylami

 

  • 3 szklanki mąki
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 5 czubatych łyżek masła
  • 2 żółtka
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 20 dag daktyli
  • 25 dag mielonego maku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka rumu
  • 2 łyżki twarożku
  • cukier puder- do posypania

Sposób przygotowania:

Babka z daktylami
Mąkę przesiać przez sito do miski. Wkruszyć do niej drożdże i rozrobić rozczyn z mlekiem i 1 łyżeczką cukru. Zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośniecia. Nastepnie dodać pozostały cukier, tłuszcz, żółtka i skórkę cytrynową. Wszystkie składniki razem zagnieść. Pozostawić na następne 20 minut do wyrośnięcia. Z daktyli usunąć pestki i pokroić je w drobną kostkę. Wymieszać razem z makiem, cynamonem, rumem i twarożkiem. Ciasto uformować w wałek i pokroić na 18 kawałków. rozwałkować na owalne krążki. Na każdym kawałku ciasta ułożyć nadzienie i ciasto mocno zawinąć. Tak przygotowane ciasto układać warstwami w nasmarowanej uprzednio tłuszczem formie do babek o pojemnosci 2 litry. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Piec w nagrzanym uprzednio do 200 stop. C. piekarniku około 60-70 minut. Upiec na jasnozłoty kolor. Po ostudzeniu ułożyć na półmisku. Posypać cukrem pudrem. babkę można przechowywać około 1 tygodnia.

Tagi:

mak