Sposób przygotowania:
Babka z daktylami
Mąkę przesiać przez sito do miski. Wkruszyć do niej drożdże i rozrobić rozczyn z mlekiem i 1 łyżeczką cukru. Zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośniecia. Nastepnie dodać pozostały cukier, tłuszcz, żółtka i skórkę cytrynową. Wszystkie składniki razem zagnieść. Pozostawić na następne 20 minut do wyrośnięcia. Z daktyli usunąć pestki i pokroić je w drobną kostkę. Wymieszać razem z makiem, cynamonem, rumem i twarożkiem. Ciasto uformować w wałek i pokroić na 18 kawałków. rozwałkować na owalne krążki. Na każdym kawałku ciasta ułożyć nadzienie i ciasto mocno zawinąć. Tak przygotowane ciasto układać warstwami w nasmarowanej uprzednio tłuszczem formie do babek o pojemnosci 2 litry. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Piec w nagrzanym uprzednio do 200 stop. C. piekarniku około 60-70 minut. Upiec na jasnozłoty kolor. Po ostudzeniu ułożyć na półmisku. Posypać cukrem pudrem. babkę można przechowywać około 1 tygodnia.