iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Babka z maślanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Babka prosta w przygotowaniu i dosyć tania idealna na Świąteczny stół i nie tylko bo ponoć zawsze się udaje.

Babka z maślanką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka z maślanką

 

Sposób przygotowania:

Babka z maślanką
Limonkę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę, następnie wycisnąć z niej sok. Masło utrzeć z cukrem na krem w trakcie dodawać po jednym jajku, następnie do masy dodawać porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz maślankę, a na koniec sok z limetki i otarta skórkę. Formę do babki jeśli nie jest silikonowa wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie napełnić ją gładkim ciastem i piec w temp. 170 st około 1 godziny po upieczeniu babkę wystudzić, wyjąć na talerz i polać rozpuszczoną biała czekoladą wymieszaną z mlekiem i ozdobić kandyzowaną skórką z cytrusów. 
Babka z maślanką
Wycisnąć sok z limetki który dodac do ciasta.
Babka z maślanką
Przy pomocy miksera utrzeć gładkie ciasto.
Babka z maślanką
Ciasto przełożyć do formy i upiec babkę.
Babka z maślanką
Upieczona babkę polac rozpuszczoną białą czekoladą.