Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Babka ziemniaczana z boczkiem i kiełbaską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka ziemniaczana to danie, którego przygotowanie wymaga nieco wysiłku (ścieranie ziemniaków nie należy niestety do najprzyjemniejszych zajęć ;)), jednak smak jest tego zdecydowanie wart!

Babka ziemniaczana z boczkiem i kiełbaską

Składniki:

Babka ziemniaczana z boczkiem i kiełbaską

 

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana z boczkiem i kiełbaską
Z boczku zdejmujemy skórę. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. Cebule kroimy w kostkę.

Boczek, kiełbaskę i cebulę podsmażamy na patelni, odstawiamy do wystudzenia.

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarcę, następnie odciskamy, aby pozbyć się wody.

Ziemniaki łączymy z mąką i jajkami, dodajemy boczek z kiełbasą i cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy do blachy.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na 1,5 godziny.

Babka świetnie smakuje od razu po upieczeniu lub też następnego dnia, odsmażona na patelni razem ze skraweczkami.