Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Gołąbki z cukinii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gołąbki z cukinii w śródziemnomorskim stylu, zapiekane w passacie pomidorowej z czarnymi oliwkami i pietruszką.

Gołąbki z cukinii

Składniki:

Gołąbki z cukinii

 

  • 500g mielonej łopatki wieprzowej
  • jedna spora cukinia
  • 500ml passaty pomidorowej
  • pól szklanki ugotowanego pęczaku
  • cebula
  • oliwa
  • ząbek czosnku
  • pietruszka

Sposób przygotowania:

Gołąbki z cukinii
Umytą cukinie zetrzyj na szatkownicy na cienkie plastry, po czym posól i odstaw do zmięknienia. Do miski przełóż mięso mielone i dodaj do niego ugotowaną kaszę pęczak, podsmażoną na oliwie cebulkę i posiekany czosnek, całość dopraw solą, pieprzem i pietruszką. (jeżeli jest taka potrzeba dolej trochę bulionu).

Na desce rozłóż dwa płaty cukinii (tak aby na siebie nachodziły) na jednym ich końcu ułóż porcje farszu i zawiń całość w formę roladki.

Tak przygotowane gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej passatą pomidorową, całość posyp oliwkami i siekaną pietruszką i zapiekaj 35min w 1700stop.