Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Bajgle 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bajgle z dodatkiem miodu, posypane makiem.

Bajgle 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bajgle 2

 

  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 żółtko
  • mak - wg uznania

Sposób przygotowania:

Bajgle 2
Do mleka dodać miód, łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Wymieszać tak, żeby drożdże się rozpuściły. Odstawić na kilka minut. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do mąki wlać rozczyn drożdżowy. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki lekko spłaszczyć, w środku zrobić kciukiem dziurki, lekko rozciągnąć je palcami. Odłożyć do ponownego wyrośnięcia. W rondelku zagotować ok. 1 litr wody z łyżeczką cukru. Wrzucać do niej pojedynczo bułki z dziurką. Gotować po jednej minucie z obu stron. Następnie układać je na natłuszczonej blasze. Żółtko dokładnie wymieszać z 2-3 łyżeczkami ciepłej wody. Wierzch każdego bajgla posmarować żółtkami i posypać makiem. Piec w 200 stopniach przez ok. 30 minut.
Bajgle 2
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Bajgle 2
Uformowane z ciasta okrągłe bułeczki z dziurką.
Bajgle 2
Podrośnięte bajgle gotowane w wodzie z cukrem.
Bajgle 2
Bajgle ułożone na natłuszczonej blasze i posypane makiem.

Tagi:

mak