olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Barszcz czerwony zabielany na serwatce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

barszczyk bardzo smaczny, lekki i pożywny wspaniały na obiad.

Barszcz czerwony zabielany na serwatce

Składniki:

Barszcz czerwony zabielany na serwatce

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony zabielany na serwatce
Buraki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w cienkie półplasterki lub zetrzeć na grubej tarce. Zalać wrzącą wodą, dodać beulę i liść laurowy, gotować ok.30 min. Przecedzić, wywar połączyć z serwatką. Makę rozmieszać ze smietaną, rozprowadzić kilkoma łyżkami wywaru, wlać do garnka z gotującym się wywarem. Doprawić do smaku. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, wlać więcej serwatki lub soku z kiszonych ogórków. Na talerzu zupę posypać siekaną zieleniną.