WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Barszcz czerwony zabielany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Barszcz czerwony zabielany śmietaną z gotowanymi ziemniakami i podsmażoną cebulką. Tradycyjna zupa i zarazem główne danie.

Barszcz czerwony zabielany Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Barszcz czerwony zabielany

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony zabielany

ETAP 1:

Buraczki obrać i pokroić w małą kostkę (można też zetrzeć na tarce na dużych oczkach). Wrzucić do garnka i nalać ok. 1 litr wody. Włożyć pora, masło, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotować.

Gdy zupa zacznie bulgotać dołożyć kostkę rosołową i posiekany koperek. Zupę gotować aż buraczki będą miękkie.

Na koniec zupę zaprawić śmietaną , doprawiłam solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym i gotować jeszcze jakieś 20 minut.

W oddzielnym garnku ugotować ziemniaki. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i przesmażyć na nim cebulę.

Barszcz podawać na jednym talerzu z ziemniakami pokraszonymi cebulką.

Barszcz czerwony zabielany