Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Befsztyk Danusi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepis na taki befsztyk dostałam od znajomego

Befsztyk Danusi

Składniki:

Befsztyk Danusi

 

  • wołowina b/k -1 kg
  • czerwone wino -10 ml
  • bułki na grzanki -300 g
  • masło-50 g
  • słonina -150 g
  • sól i pieprz
  • cebula -400 g
  • sok z cytryny
  • mąka -40 g
  • papryka mielona -20 g

Sposób przygotowania:

Befsztyk Danusi
Cebulę obrać,pokroić w plastry,poddusić na maśle. Słoninę stopić. Wołowinę zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonej wołowiny dodać wino,wymieszać, odstawić na 2 godz. Następnie dodać sól i pieprz, paprykę i odrobinę wody. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Formować z masy okrągłe befsztyki, panierować w mące,smażyć na stopionej słoninie. Cebulę skropić sokiem z cytryny,dodać do befsztyków,podlać wodą,dusić kilka minut.

Tagi:

wołowina