darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Befsztyk wiejski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Befsztyk wiejski

Befsztyk wiejski

Składniki:

Befsztyk wiejski

 

  • 50 dag wołowiny bez kości,
  • żółtko,
  • łyżka oleju,
  • 2 dag sera edamskiego
  • 5 dag pasztetu drop
  • 8 dag tłuszczu do smażenia,
  • 20 dag cebuli,
  • sól, pieprz,
  • zielenina.

Sposób przygotowania:

Befsztyk wiejski
Mięso umyć i bardzo starannie oddzielić ostrym nożem wszystkie widoczne błonki, pokrajać mięso na mniejsze kawałki i zemleć w maszynce z dość grubym sitkiem. Ser pokrajać w kostkę, wielkości zielonego groszku. Dodać do mięsa łyżkę oleju, pasztet, żółtko, ser i wymieszać drewnianą łyżką, podzielić na porcje. Rękami zwilżonymi w wodzie uformować niezbyt grube, okrągłe befsztyki. Cebulę obrać, pokrajać na ćwiartki. Na małej patelni z częścią rozgrzanego tłuszczu podsmażyć cebulę, aby tylko nieco zmiękła. Przed samym podaniem włożyć na rozgrzany na patelni tłuszcz uformowane befsztyki, smażyć krótko z obu stron. Mięso osolić i oprószyć pieprzem wyłożone na półmisek, przybrać ćwiartkami podsmażonej cebuli, posypać zieleniną.