SUPERPRZEPIS

Bezy z kremem kawowym i nutką alkoholu

  • 4
  • ellanar
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Bezy z kremem kawowym i nutką alkoholu Więcej zdjęć (5)

Słodkie bezy przełożone wyjątkowym kremem kawowo-alkoholowym

Składniki:

Bezy z kremem kawowym i nutką alkoholu

 

  • 2 białka
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka octu z białego wina
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 0,25 l śmietany 30%
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonej, drobno kawy
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • śmietanfix
  • 25 ml likieru(ja dodałam toffi)
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Bezy z kremem kawowym i nutką alkoholu
Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, jak masa będzie szklista dodajemy ocet i mąkę. Na papierze pergaminowym rysujemy kółka szklanką, wykładamy łyżką masę. Wkładamy do piekarnika i suszymy w 140 stopniach 45 minut a potem kolejne 15 już po wyłączeniu piekarnika. Jak bezy są w piekarniku ubijam śmietanę ze śmietanfixem, potem dodaję kawę, cukier puder i alkohol i mieszam. Zimne bezy przekładam kremem kawowym, na wierzchu dałam kleksa z bitej śmietany i polałam polewą czekoladową
Bezy z kremem kawowym i nutką alkoholu
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a potem mąkę i ocet
Bezy z kremem kawowym i nutką alkoholu
masę wykładamy na papier pergaminowy łyżką lub szprycą, koła rysowałam od szklanki i suszymy w 140 stopniach w piekarniku
Bezy z kremem kawowym i nutką alkoholu
Jak bezy się suszą w piekarniku robimy krem- ubijamy śmietanę ze śmietanfixami, dodajemy, kawę zmieloną, likier i cukier
Bezy z kremem kawowym i nutką alkoholu
Krem kawowy po wymieszaniu wkładamy do lodówki by się schłodził i przekładamy nim zimne bezy

Tagi:

kawa bezy