Białe michałki

Placki « poprzedni | następny »
jaga85 - autor przepisu Białe michałki offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 424
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Białe michałki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Uwielbiam cukierki Michałki. Ciasto z ich dodatkiem jest pyszne!


trudność: trudne
czas:

Białe michałki - SKŁADNIKI:

  • Blaszka 24x36 cm
  • Biszkopt biały:
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki mąki tortowej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Beza kokosowa:
  • 4 białka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 20 dag kokosu,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
  • Masa czekoladowa z michałkami
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 czekolady gorzkie,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 200g cukierków „Białe michałki”,
  • 5 łyżek mleka
  • Dodatkowo :
  • Około 40- 50 ml likieru kokosowego (np. malibu), 10ml wody
  • Wodę i likier mieszamy ze sobą

Białe michałki - PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy na sztywno. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści dokładamy żółtka. Do puszystej masy jajecznej dokładamy wymieszane sypkie składniki ( mąki wraz z proszkiem do pieczenia). Ciasto delikatnie mieszamy, a następnie wylewamy na blaszkę. Pieczemy biszkopt w 180°C przez około 15 minut. BEZA: Do białek dokładamy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Do ubitych dokładamy cukier. Następnie do całości dokładamy mąkę , proszek oraz kokos. Całość delikatnie mieszamy. Wymieszane ciasto przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 25 min. MASA: Przygotowaną Żelatynę rozpuszczamy w wodzie (1/3 szklanki). Rozpuszczoną pozostawiamy do ostygnięcia. . Czekoladę łamiemy w kostki rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Schłodzoną śmietankę ubijamy . Gdy śmietanka się ubije dodajemy do niej serek, a następnie czekoladę, Na koniec wlewamy żelatynę i wsypujemy pokrojone michałki. Mieszamy całość. Wykończenie: Biszkopt, masa z michałkami, beza kokosowa. W trakcie przekładania biszkopt nasączamy likierem.



Komentarze do Białe michałki  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Placki
Moje pierwsze ciasto zebra Ciasto kruche z nadzieniami smakowymi ZENTIS Kakaowiec wg FemmeFatale
Ciasto z rodzynkami w polewie czekoladowej Kruche ciasto z kiwi Placek ze śliwkami
Tęczowe ciasto Ciasto marchewkowe z orzechami Ciasto karpatkowe
Z delicjami i plackiem kokosowo-makowym Białe michałki Półkruchy ze śliwkami
Dziś moderatorami są
Babciagramolka
Babciagramolka

Platynowy Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane