Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Bigosik z pieczarek, cebuli, parówek i kukurydzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Danie powstało z tego co miałam pod ręką i nie ukrywam,że wyszło bardzo pysznie.Najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem.

Bigosik z pieczarek, cebuli, parówek i kukurydzy

Składniki:

Bigosik z pieczarek, cebuli, parówek i kukurydzy

Składniki:

  • 1 kg pieczarek
  • 4 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 40 dag cienkich parówek
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • kilka łyżek ketchupu
  • słodka papryka w proszku
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Bigosik z pieczarek, cebuli, parówek i kukurydzy
1.Cebulę,czosnek i pieczarki obieramy,następnie pieczarki płuczemy i osuszamy. Czosnek drobno kroimy,cebulę kroimy w piórka ,a pieczarki w półplasterki.

2. W garnku rozgrzewamy olej,wrzucamy cebulę i czosnek,chwilę przesmażamy ( uważamy,żeby za mocno nie przypiec ) ,następnie wrzucamy pieczarki i chwilę przesmażamy.Całość dusimy do miękkości często mieszając.

3. Kukurydzę osączamy z zalewy,parówki kroimy w plasterki.Następnie dodajemy do pieczarek i cebuli.Dodajemy również ketchup i przecier pomidorowy.

4. Bigosik przyprawiamy do smaku solą ,pieprzem,papryką i ziołami prowansalskimi.Chwilę przesmażamy i podajemy.