iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Bigosik z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kapusta kiszona podana na ciepło z dużą ilością pieczarek. Pasuje jako osobne danie podawane z chlebem lub jako dodatek do obiadu np ziemniaków i mięsa

Bigosik z pieczarkami

Składniki:

Bigosik z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Bigosik z pieczarkami
Marchewkę obieramy ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty kiszonej. Kapustę kiszoną zalewamy wodą dajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości. Ugotowana studzimy -odciskamy i lekko siekamy. Cebule i czosnek obieramy. Pieczarki kroimy w kosteczkę dość drobną. Na patelni rozgrzewamy masło podsmażamy cebulkę dodajemy pieczarki i smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną kapustę. Mieszamy i smażymy wszystko razem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pod koniec duszenia dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy dodajemy odrobinę cukru dla przełamania smaku i jeszcze chwilę smażymy.

Tagi:

bigos