IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

biszkopt orzechowy w białej polewie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wyjątkowy biszkopt bez użycia mąki

biszkopt orzechowy w białej polewie

Składniki:

biszkopt orzechowy w białej polewie

 

 

Sposób przygotowania:

biszkopt orzechowy w białej polewie
żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na pianę. Posiekać orzechy i wymieszać z przesianą bułką tartą i proszkiem do pieczenia, dodać utarte żółtka oraz pianę z białek, całość dokładnie wymieszać. Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 35 minut, temp.180 stopni.
W tym czasie przygotować polewę z czekolady. czekoladę rozpuścić i dodać masło, ucierać aż do rozpuszczenia się masła. Po ostudzeniu biszkopt polać polewą (trochę podgrzać aby była półpłynna) i udekorować połówkami orzechów.
Smacznego!