WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1565]

Biszkopt orzechowo-kakaowy na białkach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wilgotny biszkopt z samych białek, z mielonymi orzechami włoskimi i kakao, z małą ilością mąki i dodatkiem bulki tartej.

Biszkopt orzechowo-kakaowy na białkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt orzechowo-kakaowy na białkach

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt orzechowo-kakaowy na białkach

ETAP 1:

Białka umieścić w misce i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier kryształ i waniliowy i ubijać aż do rozpuszczenia się cukru. W oddzielnej misce wymieszać zmielone orzechy włoskie z mąką, bułką tartą, kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie przesypać tą mieszankę do piany i wymieszać.

Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok 40-45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Biszkopt można wykorzystać do tortu, lub do ciasta z kremem lub podawać jako samodzielne ciasto np. oblane czekoladą.

Biszkopt orzechowo-kakaowy na białkach
Jeszcze gorący biszkopt wyjęty z piekarnika.
Biszkopt orzechowo-kakaowy na białkach
Przygotowane ciasto na biszkopt przełożone do tortownicy
Biszkopt orzechowo-kakaowy na białkach
Orzechy wymieszane z mąką, bułką tartą i kakao
Biszkopt orzechowo-kakaowy na białkach
Ubita na sztywno piana z białek z cukrem.