Sposób przygotowania:
Biszkopt orzechowo-kakaowy na białkachETAP 1:
Białka umieścić w misce i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier kryształ i waniliowy i ubijać aż do rozpuszczenia się cukru. W oddzielnej misce wymieszać zmielone orzechy włoskie z mąką, bułką tartą, kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie przesypać tą mieszankę do piany i wymieszać.
Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok 40-45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Biszkopt można wykorzystać do tortu, lub do ciasta z kremem lub podawać jako samodzielne ciasto np. oblane czekoladą.
SylaUla
WanilioweImprowizacj
SylaUla napisał(a):