Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1029]

Biszkopt z czerwonymi porzeczkami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bardzo proste i łatwe ciasto do przygotowania.Delikatne i lekkie.Poza sezonem możemy przygotować je z mrożonych owoców.

Biszkopt z czerwonymi porzeczkami i bitą śmietaną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Biszkopt z czerwonymi porzeczkami i bitą śmietaną

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z czerwonymi porzeczkami i bitą śmietaną
1.Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier,następnie dodajemy żółtka i ubijamy. 2.Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. 3.Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 23cm.Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. 4.Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki. 5.Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i lekko studzimy. 6.Do tężejącej galaretki wsypujemy umyte i osuszone owoce, wykładamy na pierwszy krążek i przykrywamy drugim.Odstawiamy do stężenia. 7.Ciasto dekorujemy bitą śmietaną, którą należy przygotować według przepisu na opakowaniu. 
Biszkopt z czerwonymi porzeczkami i bitą śmietaną
Biszkopt przekładamy i dekorujemy bitą śmietaną.