Sposób przygotowania:
rolada orzechowa z bitą śmietaną
ciasto:
oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Następnie dodawać po jednym żółtku,dalej ubijając.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i ze zmielonymi orzechami.
Wszystko połączyć z sobą lekko wymieszać.
Wlać na blachę wyłożoną papierem posmarowanym olejem .
blachę włożyć do rozgrzanego piekarnika[180 stopni].piec 15-20 min.
Upieczony biszkopt wyłożyć na ściereczkę posypaną dobrze cukrem pudrem.
Zdjąć papier i zawinąć do ostygnięcia.
Śmietanę wlać do naczynia i ubić na sztywną masę.na końcu dodać cukier puder i łyżeczkę soku z cytryny.Żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej wody i dobrze wymieszać.Po ostudzeniu dodać do ubitej śmietany.wstawić do lodówki na 30 min.
Nastepnie rozpuścić galaretkę w goracej wodzie i rownież wstawić do lodówki do steżenia.
Rozwinąć biszkopt i wyłożyć na niego bitą śmietanę a na nią dodać pokrojoną na małe kostki galaretkę i wszystko jeszcze raz zawinąć .
Wstawić do lodówki na 30 min.
Na koniec według gustu udekorować.
oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Następnie dodawać po jednym żółtku,dalej ubijając.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i ze zmielonymi orzechami.
Wszystko połączyć z sobą lekko wymieszać.
Wlać na blachę wyłożoną papierem posmarowanym olejem .
blachę włożyć do rozgrzanego piekarnika[180 stopni].piec 15-20 min.
Upieczony biszkopt wyłożyć na ściereczkę posypaną dobrze cukrem pudrem.
Zdjąć papier i zawinąć do ostygnięcia.
Śmietanę wlać do naczynia i ubić na sztywną masę.na końcu dodać cukier puder i łyżeczkę soku z cytryny.Żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej wody i dobrze wymieszać.Po ostudzeniu dodać do ubitej śmietany.wstawić do lodówki na 30 min.
Nastepnie rozpuścić galaretkę w goracej wodzie i rownież wstawić do lodówki do steżenia.
Rozwinąć biszkopt i wyłożyć na niego bitą śmietanę a na nią dodać pokrojoną na małe kostki galaretkę i wszystko jeszcze raz zawinąć .
Wstawić do lodówki na 30 min.
Na koniec według gustu udekorować.
luna