margola

margola

Kuchcik
[Przepisów: 2]

rolada orzechowa z bitą śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

rolada orzechowa z bitą śmietaną,[pychotka]

rolada orzechowa z bitą śmietaną

Składniki:

rolada orzechowa z bitą śmietaną

 

 

  • Składniki
  • ciasto:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

rolada orzechowa z bitą śmietaną
ciasto:
oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Następnie dodawać po jednym żółtku,dalej ubijając.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i ze zmielonymi orzechami.
Wszystko połączyć z sobą lekko wymieszać.
Wlać na blachę wyłożoną papierem posmarowanym olejem .
blachę włożyć do rozgrzanego piekarnika[180 stopni].piec 15-20 min.
Upieczony biszkopt wyłożyć na ściereczkę posypaną dobrze cukrem pudrem.
Zdjąć papier i zawinąć do ostygnięcia.

Śmietanę wlać do naczynia i ubić na sztywną masę.na końcu dodać cukier puder i łyżeczkę soku z cytryny.Żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej wody i dobrze wymieszać.Po ostudzeniu dodać do ubitej śmietany.wstawić do lodówki na 30 min.
Nastepnie rozpuścić galaretkę w goracej wodzie i rownież wstawić do lodówki do steżenia.
Rozwinąć biszkopt i wyłożyć na niego bitą śmietanę a na nią dodać pokrojoną na małe kostki galaretkę i wszystko jeszcze raz zawinąć .
Wstawić do lodówki na 30 min.
Na koniec według gustu udekorować.