Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Biszkopt z kremem i truskawkami

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Biszkopt z prostym, błyskawicznym, ale bardzo smacznym kremem i z truskawkami.

Biszkopt z kremem i truskawkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biszkopt z kremem i truskawkami

 

  • 1 jasny biszkopt z dwóch jajek
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 czubate łyżki masy krówkowej
  • świeże truskawki - wg uznania

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kremem i truskawkami
Upiec jasny biszkopt z dwóch jajek. Można to zrobić wg mojego przepisu: https://gotujmy.pl/jasny-biszkopt-z-dwoch-jaj,przepisy,153425.html . Biszkopt ostudzić. Do miski przełożyć mascarpone. Do serka dodać masę krówkową. Bardzo dokładnie wymieszać. Krem przełożyć do szprycy do ozdabiania tortów. Truskawki umyć i odszypułkować. Z cytryny wycisnąć sok, dodać do niego cukier i dolać tyle wody, żeby razem było 1/3 szklanki płynu. Nasączyć tym biszkopt. Na biszkopcie dowolnie ułożyć truskawki i wycisnąć krem. Można dodatkowo udekorować listkami świeżej mięty.
Biszkopt z kremem i truskawkami
Upieczony i ostudzony jasny biszkopt z dwóch jaj.
Biszkopt z kremem i truskawkami
Serek mascarpone i masa krówkowa przełożone do miski.
Biszkopt z kremem i truskawkami
Mascarpone i masa krówkowa wymieszane na gładki krem.