jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Biszkopt z makiem 4.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne ciasto do kawy czy herbaty.

Biszkopt z makiem 4.

Składniki:

Biszkopt z makiem 4.

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z makiem 4.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, oliwę, mąkę,proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Piec około 30 minut. Mak sparzyć wrzącą wodą, odstawić na 20 minut. Po tym czasie mak zagotować, odstawić do wystygnięcia. Wodę odlać i mak dwa razy zemleć. Zmielony mak połączyć z jajkami, mąką i zapachem migdałowym. Margarynę zagotować, mieszając stopniowo dodawać mak. Gęstniejącą gorącą masą makową przełożyć przekrojone ciasto.