madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Biszkopt z masą ananasową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam wszystkim pyszne ciasto.

Biszkopt z masą ananasową

Składniki:

Biszkopt z masą ananasową

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 1 szkl cukru,
  • 1 szkl mąki,
  • 1,5 łyzeczki proszku do pieczenia,
  • Masa:
  • 1 puszka ananasów,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • Masa śmietanowa:
  • 1/2 l kremówki,
  • 1/2 szkl cukru pudru,
  • 10 dag wiórek czekoladowych

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą ananasową
Biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wszystko razem wymieszać. Wylać ciasto na formę do pieczenia i piec około 40 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na pół. Masa ananasowa: z ananasów odlać sok, odstawić, natomiast ananasy pokroić w kostkę. Na odlanym soku ugotować budyń, dodać pokrojonego ananasa, wymieszać dokładnie i odstawić do przestudzenia. Masa śmietanowa: śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ułożenie placka: biszkopt - masa ananasowa - druga część biszkoptu - masa śmietanowa - wierzch posypać wiórkami czekoladowymi lub posypać kawałkami czekolady