anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Biszkoptowa rolada makowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

rolada smakuje wyśmienicie:)

Biszkoptowa rolada makowa

Składniki:

Biszkoptowa rolada makowa

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniacznej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • mały cukier waniliowy
  • Farsz:
  • 1 puszka gotowego maku Bakalland.
  • 5 kropli zapachu pomarańczowego
  • Dodatkowo:
  • suchy mak do posypania
  • polewa czekoladowa wg Awonli
  • http://www.wielkiezarcie.com/przepis13850.html
  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • Margaryna do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Biszkoptowa rolada makowa
Białka oddzielić od żółtek, dodać,szczyptę soli, ubić sztywną pianę, dodać po jednym żółtku, dalej ubijać. Następnie dodać, cukier, cukier waniliowy i znów ubijać, na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, wylać na blachę wsadową, wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180ºC w zależności od piecyka około 15 -20 min. Upieczoną roladę, zwinąć w pergamin i zostawić do wystygnięcia, następnie rozwinąć, posmarować makiem (gotowy mak,wymieszać z kilkoma kroplami zapachu pomarańczowego) zwinąć razem z papierem, odstawić do lodówki na 2 godziny. Odwinąć z papieru, polać polewą,zaznaczać nożem małe kawałki i polewać na zmianę, raz lukrem, raz polewą lukrem, posypać suchym makiem, odstawić do lodówki do zastygnięcia. Wykonanie lukru: Do pudru wcisnąć kilka kropel soku z cytryny, dokładnie utrzeć łyżeczką,l ukier powinien mieć gęstość śmietany, polać na roladę.