Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Biszkoptowy torcik z pianką i galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczny, apetyczny i lekki biszkoptowy torcik z pianką i galaretką

Biszkoptowy torcik z pianką i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkoptowy torcik z pianką i galaretką

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • ½ większe szkl cukru
  • 1 szkl mąki tortowej
  • 4 łyżki oleju
  • ½ łyżki proszku do pieczenia
  • ½ łyżki octu
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1 galaretka z czarnej porzeczki
  • 2 łyżki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Biszkoptowy torcik z pianką i galaretką
Pieczemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal miksując dodajemy po jednym żółtku oraz po troszeczku cukru. Następnie stopniowo dodajemy olej, mąkę, proszek i ocet. Miksujemy. Ciasto wylewamy na tortownicę o śr. 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu przekrawamy biszkopt na pół. Dwie galaretki wiśniowe razem z żelatyną rozpuszczamy w 2 szkl wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Galaretkę z czarnej porzeczki rozpuszczamy w 1,5 szkl wrzątku. Lekko studzimy. Wylewamy galaretkę na płaski talerz wyłożony folią spożywczą i odstawiamy do stężenia. Zimne mleko miksujemy, dodajemy tężejącą galaretkę wiśniową. Następnie do masy dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę porzeczkową, mieszamy. Masę wylewamy na połowę biszkoptu i przykrywamy drugą połową. Wierzch polewamy polewą i posypujemy kolorowymi cukiereczkami.
Biszkoptowy torcik z pianką i galaretką
Przygotowujemy biszkopt. Pieczemy na tortownicy o średnicy 24cm.
Biszkoptowy torcik z pianką i galaretką
Po przestudzeniu przekrawamy biszkopt na pół.
Biszkoptowy torcik z pianką i galaretką
Galaretkę z czarnej porzeczki rozpuszczamy w 1,5 szkl wrzątku. Lekko studzimy. Wylewamy galaretkę na płaski talerz wyłożony folią spożywczą i odstawiamy do stężenia.
Biszkoptowy torcik z pianką i galaretką
Zimne mleko miksujemy, dodajemy tężejącą galaretkę wiśniową.