Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Borówkowo - jabłkowy salcesonik z migdałowym pyłem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne i wilgotne ciasto. Idealne do popołudniowej kawki, czy też herbatki. Można je również zrobić z innymi ulubionymi owocami.

Borówkowo - jabłkowy salcesonik z migdałowym pyłem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Borówkowo - jabłkowy salcesonik z migdałowym pyłem

 

Sposób przygotowania:

Borówkowo - jabłkowy salcesonik z migdałowym pyłem

1.

Borówkowo - jabłkowy salcesonik z migdałowym pyłem
Wbicie 5 sztuk jajek wiejskich do miski szklanej

Przygotowałam 5 sztuk jajek wiejskich, które wybiłam do miski.

2.

Borówkowo - jabłkowy salcesonik z migdałowym pyłem
Zmiksowanie jajek wiejskich i cukru trzcinowego na jednolitą masę

Następnie przygotowałam cukier trzcinowy, który wsypałam do jajek. Zmiksowałam wszystko na jednolitą masę.

3.

Borówkowo - jabłkowy salcesonik z migdałowym pyłem
Dosypanie ciemnego kakao i ponowne zmiksowanie

Później dosypałam ciemne kakao i znowu wszystko zmiksowałam.

4.

Borówkowo - jabłkowy salcesonik z migdałowym pyłem

Dalej przygotowałam mąkę krupczatkę, która następnie wsypałam do zmiksowanej masy. Cały czas wszystko miksowałam.

5.

Borówkowo - jabłkowy salcesonik z migdałowym pyłem

Ostatnimi produktami sypkimi był cynamon mielony i proszek do pieczenia, które zmiksowałam z resztą składników.

6.

Borówkowo - jabłkowy salcesonik z migdałowym pyłem

Na końcu wlałam olej z pestek winogron i znowu wszystko zmiksowałam mikserem.

7.

Borówkowo - jabłkowy salcesonik z migdałowym pyłem

Teraz przygotowałam jabłka, które umyłam, obrałam ze skórki i wydrążyłam gniazda nasienne.

Następnie pokroiłam w dość dużą kostkę i wrzuciłam do ciasta. Wszystko wymieszałam łyżką drewnianą.

8.

Borówkowo - jabłkowy salcesonik z migdałowym pyłem

Średnią tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia, a później przełożyłam ciasto.

9.

Borówkowo - jabłkowy salcesonik z migdałowym pyłem

Teraz przygotowałam borówki amerykańskie, które umyłam, wysuszyłam, a później rozsypałam na wierzchu ciasta.

10.

Borówkowo - jabłkowy salcesonik z migdałowym pyłem

Przygotowałam mąkę migdałową i bardzo obficie posypałam wierzch ciasta.

11.

Borówkowo - jabłkowy salcesonik z migdałowym pyłem

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C, a następnie włożyłam ciasto na około 50 minut. Piekłam je do tzw. "suchego patyczka".

12.

Borówkowo - jabłkowy salcesonik z migdałowym pyłem

Smacznego !


Tagi:

ciasto owoce