Sposób przygotowania:
Ciasto z gruszką, nektarynką i borówką
Do miski wrzucić miękką margarynę, wsypać wszystkie cukry i dokładnie utrzeć. Potem dodawać po jednym jajku nadal ucierając, a następnie dodać łyżkę octu i wymieszać. Do masy jajecznej przesiać przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto. Gotowe przełożyć do formy o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzić ciasto po powierzchni i posypać bułką tartą. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki, rozrzucić po cieście. Nektaryny umyć, usunąć pestki i pokroić owoce na kawałki a następnie rozrzucić miedzy gruszki. Na koniec posypać borówkami. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni i piec 45-50 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu ciasto wystudzić i pokroić na kawałki. Opcjonalnie można posypać cukrem pudrem.
zbysiowa