Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Ciasto jabłkowo-borówkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne ciasto z jabłek i borówek

Ciasto jabłkowo-borówkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto jabłkowo-borówkowe

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy duży
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jabłka około 1kg
  • borówki około 500 g
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo-borówkowe
Przygotowujemy ciasto, na stolicę wysypać 3 szklanki mąki i dodać masło - posiekać nożem, następnie dodać jajka, żółtka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia - zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i jedną część ciasta rozkładamy na spód, następnie obieramy jabłka i dzielimy na pół, borówki myjemy - układamy jabłka na całej powierzchni, a następnie pomiędzy wysypujemy borówki - owoce przykrywamy drugą częścią ciasta - ja je rozwałkowuje i nakładam na owoce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do około 190 stopni przez około 35-40 minut, do zarumienienia ciasta. Posypujemy cukrem pudrem
Ciasto jabłkowo-borówkowe
do maki dodajemy masło - posiekać przy pomocy noża
Ciasto jabłkowo-borówkowe
następnie dodajemy jajka i pozostałe składniki
Ciasto jabłkowo-borówkowe
układamy ciasto - owoce - ciasto - pieczemy
Ciasto jabłkowo-borówkowe
posypujemy cukrem pudrem i podajemy smacznego