jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: Ciasta i desery z borówkami

Borówkowy kisiel

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Już nie raz pisałam, że żaden kupny kisiel nie zastąpi domowego, przygotowanego ze świeżych owoców. Takie też preferuje i podaje moim dzieciom.

Borówkowy kisiel Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Borówkowy kisiel

SKŁADNIKI

  • 500 gram borówki amerykańskiej,
  • 1 i 1/3 szklanki wody,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 łyżka cukru do smaku,
  • 1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,

DEKORACJA:

  • Bita śmietana do podania,
  • Około 6-7 ciasteczek oreo do podania,
  • Mięta do dekoracji,
  • Świeże owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Borówkowy kisiel

ETAP 1

Borówkowy kisiel
Borówkę zagotowujemy z cukrem i częścią wody

Borówkę przekładamy do garnka. Dodajemy do nich połowę wody, cukier kryształ i cukier waniliowy.

Całość stawiamy na ogniu i gotujemy do momentu jak owoce puszczą sok i staną się miękkie.

ETAP 2

Borówkowy kisiel
owocową masę doprawiamy cynamonem

Pod koniec gotowania do owoców dodajemy cynamon

ETAP 3

Borówkowy kisiel
mąkę rozpuszczamy w wodzie

Miedzy czasie w pozostałej wodzie rozpuszczamy mąkę.

ETAP 4

Borówkowy kisiel
mieszaninę wody i mąki wlewamy do owoców

Do gotowej masy borówkowej wlewamy wodę z mąką.

ETAP 5

Borówkowy kisiel
kisiel zagotowujemy

Całość zagotowujemy. Gotowy kisiel rozlewamy do przygotowanych pucharków i pozostawiamy do ostygnięcia.

Na przestudzone desery wykładamy bitą śmietanę. Część ciasteczek dzielimy na mniejsze części, a część rozkruszamy. Tak przygotowane wykładamy na śmietanę.

Całość dekorujemy listkami mięty oraz świeżymi owocami. Podajemy.