Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Botwinka z cukinią i mięsnymi kuleczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa z botwiny z dodatkiem cukinii i kuleczek z mielonej wieprzowiny. Lekka, wiosenna i bardzo smaczna.

Botwinka z cukinią i mięsnymi kuleczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Botwinka z cukinią i mięsnymi kuleczkami

 

  • 20 dkg kości od kurczaka
  • 2 l wody
  • 3 małe marchewki
  • 50 g pora
  • 50 g selera korzeniowego
  • 30 dkg ziemniaków
  • 1 pęczek botwiny
  • 1/2 cukinii
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Botwinka z cukinią i mięsnymi kuleczkami
Kości od kurczaka przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Gotować ok. 15 minut. Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Marchewki, seler, por i ziemniaki dodać do wywaru. Gotować ok. 10 minut. Cukinię umyć, pokroić razem ze skórką w ćwierć plasterki. Botwinę oczyścić, opłukać, posiekać. Jak są buraczki, to je obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię i botwinę dodać do wywaru. Dodać też trochę soli i pieprzu. Mięso dokładnie wymieszać z odrobiną pieprzu i przyprawy uniwersalnej. Z mięsnej masy formować małe kulki i wrzucać je do gotującej się zupy. Zupę gotować do miękkości wszystkich warzyw. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Botwinka z cukinią i mięsnymi kuleczkami
Przygotowane warzywa dodane do wywaru z kości kurczaka.
Botwinka z cukinią i mięsnymi kuleczkami
Pokrojona cukinia i posiekana botwina dodane do zupy.
Botwinka z cukinią i mięsnymi kuleczkami
Mielona wieprzowina dokładnie wymieszana z przyprawami.
Botwinka z cukinią i mięsnymi kuleczkami
Kuleczki uformowane z mięsnej masy wrzucone do gotującej się zupy.