marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bułeczki nadziewane fetą i ziołami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Bułki przekroić, wydrążyć. Ser fetę wypakować i rozgnieść z natką i ziołami suszonymi lub świeżymi widelcem w misce nadziewać bułki.Zapiec.

Bułeczki nadziewane fetą i ziołami.

Składniki:

Bułeczki nadziewane fetą i ziołami.

 

  • 4-6 bułek z sezamem,
  • 1 opakowanie sera fety,
  • garść natki pietruszki,
  • duża szczypta oregano,bazylii,szałwii,
  • trochę oleju na blachę.

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki nadziewane fetą i ziołami.
Bułki wypakować lub kupić luzem. Przekroić i wydrążyć z miąższu. Ser owczy po wypakowaniu wywalić na talerz głęboki i dodać świeżo umytą i osączoną natkę pietruszki wraz z ze świeżymi lub suszonymi ziołami roztartymi w dłoni. Wszystko to rozgnieść dużym widelcem, po czym nadziewać miseczki bułek. Bułki ułożyć na lekko posmarowanej olejem blasze, a piekarnik nagrzać do 175 st. C.Wstawić blachę z zawartością na 5-7 min. do piekarnika. Po 5 min. otworzyć drzwiczki piekarnika,wysunąć blachę i nakryć miseczki bułczane wydrążonymi wierzchami z posypką sezamową. Wsunąć ponownie na 3-5 min. zapiec. Po wyjęciu blachy, zdejmować bułki szczypcami na talerze i jeść.