cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Bułeczki pszenne z kminkiem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Malutkie bułeczki z kminkiem - puszyste, mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz.

Bułeczki pszenne z kminkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki pszenne z kminkiem

 

  • / 6 -7 szt/

 

  • 400 g mąki pszennej
  • ok. 220- 240 g letniej wody
  • 8 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminku do ciasta
  • kminek do posypania

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki pszenne z kminkiem
Przygotować zaczyn: Do miski wsypać 120 g mąki , wymieszać z częścią  wody, cukrem i drożdżami. Pozostawić na ok.15 min w ciepłym miejscu. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość dodać resztę mąki i wody ,sól, kminek , wyrobić ciasto. Ciasto powinno być gładkie i dość elastyczne. Miskę przykryć i pozostawić na ok.1 godzinę. Po upływie godziny ciasto zagnieść ponownie i pozostawić na kolejną godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat,podsypać delikatnie mąką i podzielić na 6 szt. Uformować kule i pozostawić na 10-15 min pod przykryciem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Z przygotowanych kul uformować bułeczki i przełożyć na blaszkę. Bułeczki powinny rosnąć w ciepłym miejscu ok.30 min. Piekarnik nagrzać do temp. 220 st C . Każdą bułeczkę posmarować mlekiem /przy pomocy pędzelka/ ,zrobić dowolne nacięcie/ u mnie na krzyż/ i posypać kminkiem. Piec ok.25 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce kuchennej.
Bułeczki pszenne z kminkiem
Zpodanych składnikw zagnieść gładkie elastyczne ciasto.
Bułeczki pszenne z kminkiem
Po kolejnych etapach fermentacji ciasta uformować bułeczki.
Bułeczki pszenne z kminkiem
Piec w gorącym piekarniku około 25 minut.
Bułeczki pszenne z kminkiem
Bułeczki są gotowe do spożycia po całkowitym przestudzeniu na kratce kuchennej.