Buraczane gnocchi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dziś kolejna wersja włoskich gnocchi, tym razem na kolorowo. Zostało mi trochę pure z pieczonych buraków i skoro można zrobić zielone kluseczki, to czemu nie zrobić różowych ?

Buraczane gnocchi

Składniki:

Buraczane gnocchi

 

Sposób przygotowania:

Buraczane gnocchi
Ugotowane gorące ziemniaki ugniatamy i odstawiamy w garnku, żeby wystygły. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na blacie szybko zagniatamy ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy mąką. Ciasto ma pozostać lekko lepiące się. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki o średnicy około 2 cm, następnie kroimy je na 2 cm kawałki. Formujemy małe kluseczki . Wrzucamy je na wrzątek i gotujemy do momentu, aż zaczną wypływać. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy. Jeśli nie zjemy od razu wszystkich możemy je skroić oliwą, żeby się nie posklejały.