jagoda.jagoda

jagoda.jagoda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 41]

Cappucino inne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszne ciastko do kawy polecam

Cappucino inne

Składniki:

Cappucino inne

 

  • 800 g waniliowego serka homogenizowanego,
  • 2 szklanki niegranulowanego mleka w proszku,
  • 5 żółtek,
  • 1 całe jajko,
  • 3 szklanki cukru,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów (około 300 g),
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady,
  • 3 łyżki mleka,
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 1 masło.

Sposób przygotowania:

Cappucino inne
Żelatynę rozpuścić w 3 szklanki gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Na parze ubić mikserem żółtka, całe jajko i cukier na puszystą masę.Dodać miękkie masło i dalej ubijać, aż masło połączy się z masą jajeczną.Naczynie odstawić.Dodać mleko w proszku i serki homogenizowane.Całość ubijać na najwolniejszych obrotach.Na koniec dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.Zagotować 1,5 szklanki wody i zaparzyć w niej kawę.W przestudzonej kawie moczyć biszkopty i układać w tortownicy.Na biszkopty wyłożyć 0,5 porcji masy, następnie położyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów i pozostałą część masy.Wstawić do lodówki do zastygnięcia (około godziny).Czekoladę rozpuścić dodając trzy łyżki mleka i polać wierzch ciasta. Ponownie wstawić do lodówki na godzinę.