Sposób przygotowania:
Chleb orkiszowy
Drożdże rozcieramy na papkę z cukrem, dodajemy 1/3 szklanki wody i 1 łyżkę mąki - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15 minut).
Pozostałą mąkę przesypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, dodatki i wodę - mieszamy drewnianą łyżką.
Stolnicę podsypujemy mąką (ręce smaruję oliwą, żeby ciasto się nie kleiło) wykładamy z miski ciasto i zagniatamy (około 5 minut, aż stanie się elastyczne). Przekładamy z powrotem do miski i przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.
Następnie zagniatamy ciasto i formujemy chleb, przekładamy do blaszki obsypanej mąką, spryskujemy wodą i posypujemy sezamem lub innym dodatkiem, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut. Od czasu do czasu spryskujemy chleb wodą.
Gdy chleb wyrośnie spryskujemy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Piec w 220 stopniach przez około 40 minut.
Smacznego :)
Pozostałą mąkę przesypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, dodatki i wodę - mieszamy drewnianą łyżką.
Stolnicę podsypujemy mąką (ręce smaruję oliwą, żeby ciasto się nie kleiło) wykładamy z miski ciasto i zagniatamy (około 5 minut, aż stanie się elastyczne). Przekładamy z powrotem do miski i przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.
Następnie zagniatamy ciasto i formujemy chleb, przekładamy do blaszki obsypanej mąką, spryskujemy wodą i posypujemy sezamem lub innym dodatkiem, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut. Od czasu do czasu spryskujemy chleb wodą.
Gdy chleb wyrośnie spryskujemy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Piec w 220 stopniach przez około 40 minut.
Smacznego :)