SUPERPRZEPIS

Chleb orzechowo - miodowy

  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Chleb orzechowo - miodowy Więcej zdjęć (5)

Pyszny chlebek z miodem i orzechami

Składniki:

Chleb orzechowo - miodowy

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb orzechowo - miodowy
Orzechy zmiksować w rozdrabniaczu lub zmielić. Mąkę wsypać do miski, wsypać drożdże, zmielone orzechy i sól i wymieszać. Następnie miód wymieszać z wodą i olejem, wlać do miski z suchymi składnikami i wyrobić ciasto. Gdy będzie wyrobione dłonie zwilżyć olejem i posmarować ciasto. Włożyć je do miski, zakryć szczelnie folią spożywczą i wstawić miskę z ciastem do lodówki na noc. Następnego dnia ciasto ponownie chwilę wyrobić i przełożyć je do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami prażonymi pszennymi ( można użyć mąki, u mnie tortownica o średnicy 23 cm ). Ciasto na chleb zostawić do ponownie wyrośnięcia a gdy wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Chleb orzechowo - miodowy
Etap 1zadnieść ciasto i wstawić je na noc do lodówki
Chleb orzechowo - miodowy
Etap 2nastepnego dnia wyjąć ciasto z lodówki
Chleb orzechowo - miodowy
Etap 3po ponownym wyrobieniu przełożyć ciasto do foremki
Chleb orzechowo - miodowy
Etap 4upieczony chleb wystudzić na krayce