jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Chleb panda (nie tylko dla najmłodszych)

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Chlebek nie ukrywam jest dość pracochłonny, zwłaszcza przygotowanie poszczególnych kolorów. Po wyrośnięciu jednak składanie poszczególnych elementów pandy idzie już dość szybko!

Chleb panda (nie tylko dla najmłodszych) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb panda (nie tylko dla najmłodszych)

 

  • Blaszka 36 x12 cm
  • Składniki na 1 bochenek:
  • 0,5 kg mąki pszennej typ 650,
  • ok 1,5 szklanki letniej wody,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 kopiata łyżka kakao,
  • 1 łyżka zielonej herbaty matcha w proszku,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • jajko do posmarowania wierzchu

 

Sposób przygotowania:

Chleb panda (nie tylko dla najmłodszych)
W szklance wody rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Do rozpuszczonych składników dodajemy 3 łyżki mąki. Gotowy rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu minut by podrósł. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej olej, sól oraz przygotowany rozczyn. Całość mieszamy dodając resztę wody. Ciasto zagniatamy ok 15 minut. Gotowe dzielimy na trzy części. Wydzielone kawałki powinny warzyć ok: 140 gram, 400 gram i 500 gram. Herbatę matcha rozpuszczamy w 3 łyżkach przegotowanej wody. Do najmniejszej części dodajemy kakao oraz odrobinę wody. Zagniatamy do uzyskania jednolitego koloru. Do największej wydzielonej części dodajemy rozpuszczoną herbatę. Zagniatamy do uzyskania jednolitego koloru. Ostatnią część pozostawiamy białą. Tak przygotowane ciasto brązowe, zielone i białe pozostawiamy do wyrośnięcia w osobnych miskach. Gdy ciasta podwoją swoją objętość przystępujemy do formowania pandy. Ciasto brązowe dzielimy na 4 części i formujemy z nich 4 wałki długości blaszki. Będą z nich wykonane oczy i uszy. Ciasto białe dzielimy na 2 części. Pierwszą połowę pozostawiamy, a drugą dzielimy ponownie w proporcji 1/3 i 2/3. Z ciasta „2/3” toczymy wałek. Przyczepiamy do niego 2 paski z ciasta kakaowego. Będą one stanowić oczy. Pomiędzy oczy wzdłuż układamy wydzielone ciasto białe „1/3”. Całość obtaczamy rozwałkowanym, pozostałym ciastem białym ( wydzielonym w pierwszym podziale). W dalszej kolejności do powstającej pandy dokładamy pozostałe 2 wałki z ciasta kakaowego. Będą one stanowić uszy. W tym momencie dzielimy ciasto zielone w proporcji 1/5 i 4/5. Mniejszą częścią ciasta zielonego wypełniamy lukę pomiędzy „uszami”. Większą część ciasta wałkujemy i okręcamy nią cały chlebek. Tak wykonane ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Chlebek pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Gotowy pieczemy około 60 minut w 180°C. Upieczony studzimy.
Chleb panda (nie tylko dla najmłodszych)
Herbatę matcha rozpuszczamy w około 3 łyżkach ciepłej wody.
Chleb panda (nie tylko dla najmłodszych)
Zabarwione poszczególne części ciasta pozostawiamy do wyrośnięcia
Chleb panda (nie tylko dla najmłodszych)
Pomiędzy kakaowe wałki stanowiące uszy umieszczamy mniejszą część ciasta zielonego.
Chleb panda (nie tylko dla najmłodszych)
Całość owijamy większą częścią ciasta zielonego. Smarujemy roztrzepanym jajkiem