Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Chlebek domowy z włoskimi orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To mój kolejny domowy chlebek pieczony na świeżych drożdżach. Tym razem pieczony z dodatkiem włoskich orzechów i złotych rodzynek. Brak przekroju chlebka wiąże się z tym, że był przeznaczony w całości do poczęstowania. Wiem, że smakował.

Chlebek domowy z włoskimi orzechami

Składniki:

Chlebek domowy z włoskimi orzechami

 

Sposób przygotowania:

Chlebek domowy z włoskimi orzechami

1.

Chlebek domowy z włoskimi orzechami
Wsypanie mąki do przygotowanej miski i wymieszanie

Wsypać do miski mąkę krupczatkę oraz mąkę pełnoziarnistą i mąkę pszenną typ 650, wymieszać.

2.

Chlebek domowy z włoskimi orzechami
Dosypanie słonecznika, rodzynek i orzechów

Dosypać słonecznik łuskany, złote rodzynki i pokrojone orzechy włoskie, ponownie wymieszać.

3.

Chlebek domowy z włoskimi orzechami
Wsypanie cukru i dokładne wymieszanie łyżką

Wsypać cukier biały.

4.

Chlebek domowy z włoskimi orzechami
Dosypanie soli i ponowne dokładne wymieszanie

Dosypać sól kuchenną, znowu wymieszać.

5.

Chlebek domowy z włoskimi orzechami
Dodanie świeżych drożdży i ponowne wymieszanie

W palcach poskubać świeże drożdże i dodać do reszty składników, wymieszać.

6.

Chlebek domowy z włoskimi orzechami

Wlać letnią wodę.

7.

Chlebek domowy z włoskimi orzechami

Bardzo dokładnie wymieszać łyżką wszystkie składniki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

8.

Chlebek domowy z włoskimi orzechami

Po upływie tego czasu ciasto "odgazować" i przełożyć do silikonowych foremek. Pozostawić jeszcze na około 15 minut.

9.

Chlebek domowy z włoskimi orzechami

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

10.

Chlebek domowy z włoskimi orzechami

Wystudzić chlebki na kratce.

11.

Chlebek domowy z włoskimi orzechami

Smacznego !