Sposób przygotowania:
Chlebek domowy z morelami na maślance1.
Wsypać do miski mąkę krupczatkę i mąkę pszenną pełnoziarnistą, wymieszać łyżką.
2.
Dosypać biały sezam, płatki owsiane i słonecznik łuskany i ponownie wymieszać.
3.
Suszone morele pokroić na mniejsze części i wsypać do reszty, wymieszać.
4.
Wsypać cukier i znowu wymieszać.
5.
Wsypać sól i nadal wymieszać.
6.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty, wymieszać.
7.
Wlać maślankę wymieszaną z letnią wodą.
8.
Dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
9.
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do silikonowych foremek i pozostawić jeszcze na około 20 minut.
10.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
11.
Wystudzić na kratce.
12.
Smacznego !