czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Chlebek pszenny ze skórką pomarańczową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny domowy chlebek pszenny z dodatkiem zdrowych orzechów oraz niezwykle aromatycznej skórki pomarańczowej...

Chlebek pszenny ze skórką pomarańczową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chlebek pszenny ze skórką pomarańczową

 

Sposób przygotowania:

Chlebek pszenny ze skórką pomarańczową
Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki oraz roztarte w palcach drożdże. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać. Dodać jajka utarte z cukrem i solą. Wsypać orzechy i rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto. Na koniec dodać miękkie masło oraz skórkę pomarańczową. Zagnieść lśniące, elastyczne ciasto, uformować kulę. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swą objętość. Następnie ponownie zagnieść i przełożyć do przygotowanej podłużnej foremki keksówki. Odstawić na kolejne 15 minut. Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec ok. 30-40 minut w temp. 180st.
Chlebek pszenny ze skórką pomarańczową
Ze skłądników zagniatamy gładkie ciasto
Chlebek pszenny ze skórką pomarańczową
Ciasto przekładamy do formy, smarujemy żółtkiem