Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pszenny chlebek domowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowy chlebek - dzieło moje i mojego taty

Pszenny chlebek domowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenny chlebek domowy

 

Sposób przygotowania:

Pszenny chlebek domowy
Na wstępie mówie, że wszystkie składniki zostały podane w przybliżeniu. Chelebk był robiony pierwszy raz, metodą prób i błędów - stopniowo dodawałam mąkę, dolewałam wodę, stąd trudno określić dokładne ilości składników. na zaczyn nie pojadę przepisu, ponieważ dostałam go z piekarni. Na prezentowanym zdjeciu widać przygotowany zaczyn żytni

Drożdze rozpuszczamy z cukrem, następnie wlewamy do nich mleko, dodajemy zaczyn oraz 10 łyżek mąki pszennej - dokładnie zagniatamy i odkładamy na godzine w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego ciasta dodajemy pozostałą mąkę, sól oraz stopniowo dolewamy ciepłej wody. Zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto o odpowiedniej konsystencji to takie, które nie klei się do rąk - w razie potrzeby dodajemy maki. Ciasto dzielimy na 2 częsci i wkładamy do 2 wąskich blaszek - ostawiamy na 1,5-2h do wyrośnięcia

W chwili kiedy chlebek już wyrośnie, smarujemy go lekko wodą i posypujemy ziarnem maku. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180* i pieczemy 60 minut.

Chleb po upieczeniu wyciągamy z blaszek i gorący smarujemy pędzelkiem wodą - aby skórka nie pękała podczas krojenia. Po calkowitym wystygnięciu chleb dopiero można kroić
Pszenny chlebek domowy
to jest zaczyn żytni, który został przywieziony z piekarni
Pszenny chlebek domowy
ta konsystencja ciasta nie jest jeszcze odpowiednia - nalezy dodac mąki
Pszenny chlebek domowy
chlebki przed wyrośnięciam
Pszenny chlebek domowy

Tagi:

mak