jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Chłodnik truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupa ze świeżych owoców i mleka z dodatkiem wanilii i octu balsamicznego, podawana na zimno jako samodzielne danie lub z gotowanym ryżem:)

Chłodnik truskawkowy

Składniki:

Chłodnik truskawkowy

 

  • 25 dag truskawek
  • 6 łyżek cukru kryształu
  • ½ l wody
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1½ łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki śmietany słodkiej 18%

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik truskawkowy
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i umieścić w garnku. Następnie owoce zalać wodą, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy oraz ocet balsamiczny i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
Po tym czasie truskawki zmiksować malakserem na piankę, dodać mleko i odstawić do przestygnięcia, a potem włożyć do lodówki, aby mocno schłodzić.
Po schłodzeniu, podawać z dodatkiem łyżki słodkiej śmietany jako samodzielne danie lub z ugotowanym na mleku ryżem z odrobiną cukru.