ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Ciasto czekoladowe z alkoholową nutą i malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Robione pierwszy raz wyszło bardzo ciekawe, aromatycznie pachnące malinami i nutką alkoholu

Ciasto czekoladowe z alkoholową nutą i malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe z alkoholową nutą i malinami

 

  • 4 jajka
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru (lub więcej wg. uznania, warto spróbować po dodaniu czekolady) +3 łyżki
  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki likieru malinowego
  • 100 ml mleka
  • malin z likieru (to maliny które mi zostały po robieniu likieru z malin, włożyłam je słoiczka
  • 4 łyżki wiórek kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z alkoholową nutą i malinami
1. Masło, 3 żółta i jajko ucieramy 2. dodajemy mąkę, proszek, mleko i wiśniówkę a potem czekoladę rozpuszczoną lub kakao 3. Ciasto wlewamy do foremek keksowych, na wierzchu układamy maliny i pieczemy 30 minut w 180 stopniach 4. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i kokos i wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy kolejne 15 minut.
Ciasto czekoladowe z alkoholową nutą i malinami
masło ucieramy z cukrem, żółkami i jajkiem
Ciasto czekoladowe z alkoholową nutą i malinami
dodajemy resztę składników ciasta oraz kakao lub czekoladę
Ciasto czekoladowe z alkoholową nutą i malinami
Ciasto wylewamy do foremek i na wierzchu wykładamy maliny z nalewki
Ciasto czekoladowe z alkoholową nutą i malinami
Ciasto podpiekamy i po 30 minutach wykładamy na nie pianę z białek z kokosem i pieczemy kolejne 15 minut