Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Ciasto gruszkowe z nutellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto dla amatorów gruszek z kremem ubitym z bitej śmietany z nutellą z dodatkiem pistacji i migdałów.

Ciasto gruszkowe z nutellą

Składniki:

Ciasto gruszkowe z nutellą

 

  • masło - 25 dag
  • jajka - 5 szt
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 30 dag
  • gruszki - 50 dag
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • czekolada- 35 dag
  • nutella - 15 dag
  • cukier waniliowy
  • skórka z 1/2 cytryny
  • migdały posiekane -1 łyżka
  • pistacje posiekane -2 łyzki

Sposób przygotowania:

Ciasto gruszkowe z nutellą
Gruszki umyć, obrać i 3 sztuki pokroić w kostkę. 10 dag czekolady drobno posiekać. Masło dokładnie utrzeć , powoli dosypywać cukier i cukier waniliowy oraz skórkę startą z połowy cytryny. Do utartej masy dodać jajka i razem zmiksować.

Mąkę przesiać razem z proszkiem do miski i powoli dodawać do utartej masy. Do utartego ciasta dodać pokrojone gruszki i posiekaną czekoladę. Tortownicę wysmarować masłem i posypać tartą bułką, przelać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 80 minut.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia, czekoladę roztopić w kąpieli wodnej Wystudzone ciasto polać posmarować rozpuszczoną czekoladą, pozostawić za ściągnięcia.

Śmietanę ubić razem z nutellą . Wierzch toru udekorować gruszkami, śmietaną z nutellą, pistacjami i migdałami.