Sposób przygotowania:
Pyszne ciasto z gruszkami
Na początku gruszki umyć i obrać ze skórki.Następnie przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne i naciąć wzdłuż od wypukłej strony. W nacięcie poukładać płatki migdałowe i skropić świeżo wyciśniętym sokiem z całej cytryny.
W misce utrzeć do białości miękką margarynę z cukrem.Ucierając dodawać jajka.Następnie wsypać mąkę wymieszaną z kakao i szczyptą soli. Kolejno dodać proszek do pieczenia oraz wlać mleko. Wszystkie składniki razem zmiksować.Powstała masa powinna być jedwabiście gładka. Na sam koniec dodać zmielone orzechy włoskie i dokładnie wymieszać.
Formę do pieczenia wysmarować margaryną i osypać bułką tartą.Wlać ciasto.Na wierzchu ciasta ułożyć gruszki nacięciem do góry. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni i piec ciasto 45 minut.Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia.Smacznego.
W misce utrzeć do białości miękką margarynę z cukrem.Ucierając dodawać jajka.Następnie wsypać mąkę wymieszaną z kakao i szczyptą soli. Kolejno dodać proszek do pieczenia oraz wlać mleko. Wszystkie składniki razem zmiksować.Powstała masa powinna być jedwabiście gładka. Na sam koniec dodać zmielone orzechy włoskie i dokładnie wymieszać.
Formę do pieczenia wysmarować margaryną i osypać bułką tartą.Wlać ciasto.Na wierzchu ciasta ułożyć gruszki nacięciem do góry. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni i piec ciasto 45 minut.Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia.Smacznego.