nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Ciasto jabłkowe z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Puszyste, mięciutkie ciasto na bazie jabłek i orzechów pysznie pachnące cynamonem, który jest przyjemnie wyczuwalny także w smaku. Ciasto to bywa często nazywane "Wiewiórką".

Ciasto jabłkowe z orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto jabłkowe z orzechami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowe z orzechami
Orzechy włoskie rozdrobnić na mniejsze kawałki, a jabłka obrać ze skórek i zetrzeć je na dużych oczkach tarki. Białka jaj oddzielić od żółtej. Białka ubić na pianę pod koniec ubijania do wytworzonej już piany dodając cukier. Do ubitej słodkiej piany dodać żółtka i olej i miksować dalej całość na bardzo małych obrotach. Do zmiksowanych z pianą żółtek i oleju przesiać mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem i wymieszać wszystkie dodane składniki razem delikatnie już za pomocą łyżki. Na koniec do wszystkich składników umieszczonych w misie od miksera dodać starte jabłka i rozdrobnione orzechy, które także wymieszać z całością ręcznie za pomocą łyżki. Średniej wielkości blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i przelać do niej surowe jeszcze ciasto. Ciasto piec w temperaturze 165 stopni przez około 50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto jabłkowe z orzechami
Przesiana mąką z dodatkiem sody,cynamonu i proszku do pieczenia dodana do ubitej słodkiej piany wymieszanej z olejem i żółtkami.
Ciasto jabłkowe z orzechami
Dodane na sam koniec do misy starte jabłka i rozdrobnione orzechy.
Ciasto jabłkowe z orzechami
Wszystkie składniki niezbędne do przygotowania ciasta razem wymieszane przed przelaniem ich do blaszki.
Ciasto jabłkowe z orzechami
Surowe jeszcze ciasto przelane do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia tuż przed wstawieniem do piekarnika.