iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Orzechowo-jabłkowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto po odstaniu kilku godzin i nabraniu wilgoci, rozpływa się w ustach.

Orzechowo-jabłkowe ciasto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Orzechowo-jabłkowe ciasto

 

  • ciasto
  • 60 dag mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • masa orzechowa
  • 20 dag orzechów
  • 10 dag margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • masa jabłkowa:
  • 70 dag pokrojonych jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 galaretka cytrynowa
  • dodatkowo
  • budyń waniliowy
  • 400 ml mleka

Sposób przygotowania:

Orzechowo-jabłkowe ciasto
Margarynę posiekać z cukrem, dodać do tego przesianą mąkę, jajka z żółtkami, sodę rozpuszczoną w mleku oraz miód, zagnieść gładkie ciasto i podzielić na trzy części, wszystkie części ciasta rozwałkować na taki sam rozmiar i kolejno upiec na jednym placku przed pieczeniem rozsmarować masę orzechową. Piec w temp. 180st około 15 min.



Masa orzechowa: Rozpuścić margarynę z cukrem i dodać do tego zmielone orzechy następnie całość zagotować.



Masa jabłkowa: Jabłka po obraniu i pokrojeniu(70 dag)wymieszać z cukrem i cynamonem, podlać 1/2 szklanki wody i zagotować , następnie gotować 2-3 min, aby jabłka zmiękły do gorących jabłek dodać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.



Budyń ugotować na mleku i ciepły rozsmarować na cieście. Upieczone ciasto przekładać kolejno: ciasto - budyń - ciasto - gęstniejąc jabłka - ciasto z orzechami. Przełożone ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, aby nabrało wilgoci i zastygło.
Orzechowo-jabłkowe ciasto
ciasto rozwałkować na taką samą wielkość
Orzechowo-jabłkowe ciasto
jabłka pokroić i wymieszać z cukremi cynamonem
Orzechowo-jabłkowe ciasto
upieczone ciasto kolejno przekładać