Sposób przygotowania:
Jabłkowe ciasto z orzechową bezą
Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto, następnie je schłodzić. Zimne ciasto podzielić na połowę i jedną część wyłożyć na dnie wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy do pieczenia, ciasto posmarować powidłami. Jabłka obrać i pokroić w plasterki, wymieszać je z cukrem, cynamonem i orzechami, następnie wyłożyć je na ciasto. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać do dobrze ubitej piany dodać mąkę i orzechy, wymieszać i rozsmarować na jabłkach. Na wierzchu ciasta po bezie posypać porwanymi kawałeczkami z reszt ciasta. Piec około godziny w temp 170st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i wystudzić.
marietta
MagdaMM
olmanka
Cukiereczek13
zbysiowa
iziona