iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Jabłkowe ciasto z orzechową bezą

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Ciasto wyszło kruche i jednocześnie wilgotne.

Jabłkowe ciasto z orzechową bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłkowe ciasto z orzechową bezą

 

  • Ciasto:
  • 25 dag margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie jabłkowe:
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki grubo mielonych orzechów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Beza:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowe ciasto z orzechową bezą
Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto, następnie je schłodzić. Zimne ciasto podzielić na połowę i jedną część wyłożyć na dnie wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy do pieczenia, ciasto posmarować powidłami. Jabłka obrać i pokroić w plasterki, wymieszać je z cukrem, cynamonem i orzechami, następnie wyłożyć je na ciasto. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać do dobrze ubitej piany dodać mąkę i orzechy, wymieszać i rozsmarować na jabłkach. Na wierzchu ciasta po bezie posypać porwanymi kawałeczkami z reszt ciasta. Piec około godziny w temp 170st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i wystudzić.
Jabłkowe ciasto z orzechową bezą
jabłka obrać i pokroić następnie wymieszać
Jabłkowe ciasto z orzechową bezą
wymieszane jabłka ułożyć na przygotowanym cieście
Jabłkowe ciasto z orzechową bezą
do bubitych białek dodać zmielone orzechy
Jabłkowe ciasto z orzechową bezą
resztę ciasta porwać na kawałki i ułożyć na bezie